Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Juhász: Ami tegnap elég volt,
  2007-02-22 20:59:18, csütörtök
 
  Juhász: Ami tegnap elég volt, nem biztos, hogy ma is elég
Elhangzott 2007. február 21-én
2007. február 22., csütörtök 10:47


Kongresszus előtt a Magyar Szocialista Párt. Hétvégén, szombaton-vasárnap elméletileg sok minden eldől, gyakorlatilag - és lapinformációk, elemzések szerint - olyan sok minden azért nem. A szerda esti Háttér vendége volt Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke.



- Az elemzők azt mondják, hogy szinte példa nélküli, hogy hét tisztség kiadó és heten jelentkeznek rá. Mi szükség van tulajdonképpen tisztújításra, ha a jelöltek száma megegyezik az elosztható pozíciók számával?

- Mert nem minden jelölt ugyanaz, aki korábban volt, és a vezető posztokra történő jelölés nem fedi le a mostani vezetést, azaz változások lesznek. Az tény, hogy most hosszú idő óta először ugyanazon posztra nem jelölünk több embert. Ez azt jelenti, hogy a jelölés-előkészítési folyamat, ha tetszik, akkor sikeres volt - mondta Juhász Ferenc. A mostani jelölés részint ambíció hiányában, részint pedig azért alakult ilyen formában, mert a vezető tisztségviselők a közösség megelégedésére végezték a munkájukat.

- Az ambícióhiánynak lehet-e oka, hogy az emberek eleve nem nagyon szeretnének már pártközelben lenni, tehát az átlag emberek érdeklődése elfordult a politikától, kevesebben akarnak párttagok lenni?

- Általános probléma ma Magyarországon, hogy a politikai osztály megítélése a béka feneke környékén van, és ez nem jó. Nem jó az országnak, nem jó a demokráciának, de ezt tényként kell elfogadni. Gyakorlatilag nagy tagsággal rendelkező néppárti szervezetek nem nagyon vannak Magyarországon, ugyanakkor ez a kevés embert megmozgató, de mégis az ország életét formáló pártközösség, amely ma Magyarországon működik, az megfelelő terepet, lehetőséget biztosít a politikai ambíció kiteljesedésére. A politikai ambíció, ami adott esetben megjelenik különböző helyeken, az egyébként utat kér és utat talál magának, tehát nem kell attól félni, hogy előbb-utóbb az lesz a helyzet, hogy nem lesznek jelöltek, illetőleg nem lesz, aki a tisztségre jelentkezik. Most az a szituáció van, hogy ugyanazon tisztségre, ugyanazon posztra kevés jelöltet találtak, kevés jelölt pályázott. Ez az oka annak, hogy igazából a személyi kérdésekben a vezető pozíciók tekintetében nem lesz drámai helyzet a kongresszuson.

- Vegyük akkor sorba: lesz egy elnök, egyetlen jelöltjük van, Gyurcsány Ferenc. Ön szerint milyen arányban fogják megválasztani?

- Egészen bizonyosan nagyon magas arányban. Ugyanakkor meg arra is mernék tenni nagyobb összegű fogadást, hogy nem száz százalékosan. A szocialista pártban van hagyománya annak, hogy a jelöltekre, ha még egy jelölt is van, akkor is adnak proteszt szavazatot, vagy éppenséggel lehúzzák. Azt gondolom, hogy 85-90 százalék körüli arányban fogják megválasztani pártelnöknek a miniszterelnök urat.

- Két elnökhelyettes van, ön az egyik várományos, és Szekeres Imre a másik. Az egyik hetilap azt írja, hogy a miniszterelnök támogatását élvező Juhász egyébként pár hete elhárította magától a személyére szabott főállású pártszervezői feladatkört, mellyel a hónapok óta véres verejtékkel kialkudott forgatókönyvet írta váratlanul felül. Miért hárította el magától, már ha igaz ez az elemzés?

- Az elemzés nem téved, ugyanakkor nem hónapokon keresztül készült ez a forgatókönyv, hanem egy hagyományt követő magatartás alakult ki. Az elmúlt esztendőkben a szocialista pártnak volt ilyen típusú feladata, megbízott vezetője. Én azt gondolom, hogy új helyzet van, amikor is a kormányzati politika, illetve a párt nyitottságának, ha tetszik társadalmi bázisának szélesítése munkamegosztást, sok embert kíván. Egy emberre tevékenységében, felelősségében ráruházni ezt a munkát nem szabad, mert az részint eleve kudarcra van ítélve, részint másokat tehermentesít a konkrét munkavégzés alól. Azt gondolom, hogy egy csapatnak kell dolgoznia, egy csapatban mindenkinek megvan a meghatározott feladata. Nekem, ha megválasztanak, adott esetben hasonló, mint mondjuk egy ügyvezetőnek, de mégis, a munkavégzésben, a munkamegosztásban és a felelősségben azért közösen osztozunk.

- Valójában mit csinál az, aki szervezi a bázist, vagy aki mozgatja az alapszervezeteket, amihez sok személyes kapcsolat kell? Odamegy és rábeszél?

- Gyakorlatilag a szocialista párt tevékenységének - és általában a pártok tevékenységének - különböző metszetei vannak, mást végzünk országos szinten, hiszen ott az országos politikát szeretnénk formálni, abban szeretnénk részt vállalni. Más ez egy megyei szinten, ahol is a megyei közgyűlés a pártok megfelelő terepe arra, hogy az érdekeiket, értékeiket megpróbálják képviselni, és teljesen természetesen helyben önkormányzatok is vannak, ahol szintén a helyi, lokálpatrióta programot kell valamilyen úton-módon képviselni, vagy megfogalmazni. Ez mind-mind másfajta munkamódszer, másfajta feladat, és eközben mégis van egyfajta egység. Az egység az alapértékekben, a munkaformában, a magatartásformában van. Ezt az egységet kell egyébként ápolni, gondozni jó gazda módján, másrészt pedig teret, lehetőséget adni, hogy a helyi érdekérvényesítésben mindenki a maga módján a legsikeresebb lehessen.

- Tehát lesz három alelnök, egy választmányi elnök és marad a párt pénztárnoka, Puch László, akivel egy nagyon hosszú interjút közölt az Index. Az derül ki belőle, hogy bár sokáig úgy volt, mintha a párt pénztárnokának csökkenne a szerepköre, nőni fog. Milyen módon fog nőni?

- Lényegileg nem változik a szerepe. Sajtótalálgatások jelentek meg arról, akár csökkenni fog, akár nőni, a jelenlegi alapszabály, illetőleg a tervezett változtatás nem ad plusz jogosítványokat.

- Ha már szóbahozta az alapszabály-módosítást. Szintén sajtóforrások arról szólnak, hogy nem sikerült olyan mértékben megváltoztatni egyelőre az alapszabály tervezetét, mint amennyire szerették volna, mert nagyon sokan attól tartanak, hogy ez óhatatlanul a párt centralizálásához vezetett volna.

- Ezt határozottan cáfolom. A mostani tervezetünk gyakorlatilag a megalakulásunk óta legjelentősebb alapszabály-változást javasolja és ebben a pillanatban, ismerve a szervezetek álláspontját, nagyon jó esély van arra, hogy ezek jelentős része elfogadásra kerüljön. Attól izgalom az izgalom, hogy kétharmados döntés van, azaz önmagában egy politikai szándék, vagy egy vezetői akarat csak akkor tud érvényesülni, ha ez megfelelő támogatást kap. Nem lehet itt centralizálni, nem lehet itt valami központi vezéri akaratot érvényesíteni, hiszen a kongresszusi küldöttek kétharmadának egyhangú javaslata kell ahhoz, hogy valami végül is az alapszabályban módosításra kerüljön. Most úgy látom, hogy a pártreform elindításához szükséges feltételeket tudjuk megteremteni. Változnunk kell, azt kéri a kormány, azt kéri a politika az állampolgároktól, hogy naponta változzanak. Ugyanúgy igaz ez a politika tartalmára, minőségére és teljesen természetesen a pártokra és azok munkájára. Az, ami tegnap elég volt, nem biztos, hogy ma és holnap elegendő. Alapvetően egy intelligens akaratképzés és közös munkavégzés vezet bennünket. Az intelligens akaratképzés alatt azt értem, hogy végig kell vitassuk azt, hogy mit gondolunk a világról, Magyarországról, benne a mi szerepünkről, és mit kell csinálni egy baloldali pártnak. De miután ezt végiggondoltuk és megvitattuk, azt követően mindenkinek van ebben feladata, mármint a végrehajtásban, ugyanúgy az önkormányzati képviselőknek, ugyanúgy a megyei önkormányzati képviselőknek és ugyanúgy az országgyűlési képviselőnek is.

- Lesz-e szociáldemokrata értékek bizottsága, és ha lesz, akkor ez micsoda?

- Azt szeretnénk, hogy legyen, és úgy tűnik, hogy van erre fogadókészség. Ahhoz, hogy egy modern, gyors világban gyors döntéseket legyünk képesek hozni megalapozott elvi háttérrel, ahhoz szükséges egy ilyen testület, amely nem feloszlat, nem dönt, hanem kezdeményez, figyelemmel kísér és segíti a munkát. Az elnökség dönti el, hogy kik kerülnek be ebbe a testületbe. Arra van lehetősége, hogy azt mondja: gondoljátok át, hogy ezt és ezt helyesen csináltátok-e, ez és ez a programelem megfelelő-e a mai kihívásoknak, vagy éppenséggel az, amit a kormány csinál, megfelel-e a szociáldemokrata párt alapértékeinek, és erre vonatkozóan fogalmaz meg javaslatokat.

- Még van itt egy dolog, ami első nézésre antidemokratikusnak tűnik: a lépcsőzetes vétó. Vagyis, hogy a magasabb szintű szervezet az alacsonyabb szintű döntéseket meg tudja vétózni.

- Nem tudom, hogy egy modern politikai párt, amely alapvetően arra törekszik, hogy az akaratát érvényesíteni tudja párton belüli működés tekintetében, milyen módszereket használhat. Ismerünk egyet a legnagyobb ellenzéki párttól, ahol maga a pártelnök mondja meg azt, hogy helyben ki lehet, ki nem lehet, egymaga adott esetben feloszlathat, változtathat. Minálunk ilyenről szó nincsen. Nálunk a felsőbb döntéshozó fórumnak van lehetősége - megint csak kétharmados döntéssel - bizonyos kérdéseket, bizonyos döntéseket ha tetszik, akkor eliminálni, azt mondani, hogy nem jó, gondoljátok újra, és azt kezdeményezni, hogy közösen beszéljük meg, hogy mit csináljunk. Erre alapvetően a jelölési időszakban van nagyon nagy szükség, amikor is az érdekek nagyon szembe tudnak menni, mint ahogy erre volt az elmúlt időszakban is példa. De fordítva is igaz: nem hozhat felsőbb testület mondjuk alsóbb szervezetre, pártszervezetre, választókerületi közösségre olyan döntést, amely az ottani érdekekkel szembe menne. Vagyis, azoknak, akik helyben döntést hoznak, nem lehet olyan döntést hozniuk, ami a párt egészének érdekeivel szembemegy, és fordítva, a párt felsőbb testületei nem hozhatnak olyan döntést, ami a helyieket kizárná vagy a helyiek akaratával ellentétes lenne. Én azt gondolom, hogy a hatékonyságot ilyen módon lehet biztosítani demokratikus körülmények között. Nem szeretnénk a Fidesz példáját átvenni.

- Tíz éve nem volt ilyen népszerűtlen a párt, a támogatottsága a felmérések szerint 17 százalékon áll az összes választó körében. A kongresszuson foglalkoznak-e ezzel a kérdéssel, és van-e ötletük arra, hogy a tendencián változtassanak?

- A népszerűségvesztés nagy, de semmiféleképpen nem drámai. Mondja, hogy tíz évvel ezelőtt volt ilyen. A mostani kormányzati intézkedések, részint a stabilizáció és annak következményei, részint a meg nem értett, el nem fogadott, be nem mutatott és az eredményeit még produkálni nem tudó reformfolyamat számos emberben kelt ellenérzést. Ez sajnos kalkulált volt, ezzel számoltunk, ugyanakkor meg azt gondolom, hogy az elkövetkező időszakban, hogyha tudatosan és határozottan végigvisszük azt a politikát, amit elterveztünk, akkor ez sikerre vihet bennünket. Egy olyan alapot szeretnénk, amely az ország számára a perspektívát jelenti, egy sikeres, hatékony, az Európai Unióban versenyképes Magyarországot megteremteni, ami nem működik sikeres és hatékony, versenyképes állampolgárok nélkül, akik egyébként korrekt helyzetben vannak és gyarapodó közegben élnek.


Farkas Erika

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgároktól, választókerületi, szociáldemokrata, munkamegosztást, tevékenységében, tevékenységének, pártszervezetre, tisztségviselők, jogosítványokat, kiteljesedésére, ambícióhiánynak, magyarországról, semmiféleképpen, megválasztanak, miniszterelnök, alapértékeinek, nyitottságának, megváltoztatni, felelősségében, magyarországon, alapszabályban, tulajdonképpen, megelégedésére, alapértékekben, legjelentősebb, önkormányzatok, megalakulásunk, végiggondoltuk, forgatókönyvet, magyarországot, végrehajtásban, reformfolyamat, pénztárnokának, változtassanak, munkavégzésben, lapinformációk, szerda esti, jelöltek száma, elosztható pozíciók, vezető posztokra, mostani vezetést, mostani jelölés, vezető tisztségviselők, közösség megelégedésére, ambícióhiánynak lehet-e, emberek eleve, átlag emberek, politikai osztály, béka feneke, kevés embert, ország életét, megfelelő terepet, Magyar Szocialista Párt, Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc, Szekeres Imre, Puch László, Európai Unióban, Farkas Erika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  A végzet az  S a dalok tanulsága  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Esti kép  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szent György napi hiedelmek, s...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Két tekintet van  S a dalok tanulsága  Irgalom és ítélet  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Minden szülő a lényével nevel.  Beney Zsuzsa  A boldogság ült a világvégén  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 24  Bizonyos kulturális szint nélk...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  Volt egy...  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Naplemente  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23 
Bejegyzés Címkék
szerda esti, jelöltek száma, elosztható pozíciók, vezető posztokra, mostani vezetést, mostani jelölés, vezető tisztségviselők, közösség megelégedésére, ambícióhiánynak lehet-e, emberek eleve, átlag emberek, politikai osztály, béka feneke, kevés embert, ország életét, megfelelő terepet, politikai ambíció, egyébként utat, tisztségre jelentkezik, személyi kérdésekben, vezető pozíciók, szocialista pártban, miniszterelnök urat, egyik várományos, egyik hetilap, miniszterelnök támogatását, személyére szabott, hagyományt követő, elmúlt esztendőkben, szocialista pártnak, kormányzati politika, párt nyitottságának, emberre tevékenységében, részint eleve, konkrét munkavégzés, csapatnak kell, csapatban mindenkinek, meghatározott feladata, felelősségben azért, szocialista párt, pártok tevékenységének, országos politikát, megyei szinten, megyei közgyűlés, pártok megfelelő, egységet kell, maga módján, legsikeresebb lehessen, választmányi elnök, párt pénztárnoka, nagyon hosszú, párt pénztárnokának, jelenlegi alapszabály, tervezett változtatás, alapszabály tervezetét, párt centralizálásához, mostani tervezetünk, szervezetek álláspontját, politikai szándék, vezetői akarat, kongresszusi küldöttek, alapszabályban módosításra, pártreform elindításához, politika tartalmára, intelligens akaratképzés, baloldali pártnak, önkormányzati képviselőknek, megyei önkormányzati, országgyűlési képviselőnek, ilyen testület, elnökség dönti, programelem megfelelő-e, kormány csinál, szociáldemokrata párt, lépcsőzetes vétó, magasabb szintű, alacsonyabb szintű, modern politikai, akaratát érvényesíteni, legnagyobb ellenzéki, pártelnök mondja, felsőbb döntéshozó, jelölési időszakban, érdekek nagyon, elmúlt időszakban, ottani érdekekkel, párt egészének, párt felsőbb, helyieket kizárná, helyiek akaratával, hatékonyságot ilyen, felmérések szerint, összes választó, kongresszuson foglalkoznak-e, tendencián változtassanak, mostani kormányzati, elkövetkező időszakban, olyan alapot, ország számára, perspektívát jelenti, állampolgároktól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.